Compartir:
  • Facebook
  • Twiter

25/11/2020 16:45:00
Ple municipal

Un milió d’euros per a l’ocupació i el desenvolupament econòmic de L’Hospitalet

El Ple municipal renova fins al 2023 el Pacte local per l’ocupació i el desenvolupament econòmic de L’H amb el suport dels principals agents socioeconòmics de la ciutat

El Ple aprova atorgar la Medalla d’Honor de L’Hospitalet a Núria Espert

També la concessió de medalles de distinció professional a 14 membres de la Guàrdia Urbana
Veure imatge de Un milió d’euros per a l’ocupació i el desenvolupament econòmic de L’Hospitalet (nova finestra)

El Ple municipal ha aprovat per unanimitat la renovació del Pacte local per l’ocupació i el desenvolupament econòmic de L’Hospitalet per al període 2020-23, en el qual participen l’Ajuntament , els sindicats UGT i CCOO i les organitzacions empresarials AEBALL i PIMEC. El pacte recull el compromís de destinar un milió d’euros a afavorir les polítiques municipals dirigides a la millora de l’ocupació i del desenvolupament econòmic local, que contribueixin al desenvolupament dels eixos de la futura Estratègia territorial de desenvolupament econòmic i ocupació.

De cara als propers 4 anys, les entitats signants es comprometen a impulsar la reactivació i el desenvolupament de l’activitat socioeconòmica, vinculades a una economia més sostenible; millorar l’ocupació, la formació i la qualificació professionals adequades a les necessitats de les persones i les empreses; fomentar l’emprenedoria i l’economia social; promoure mesures que facilitin l’adaptació a la nova realitat en el treball, i promoure mesures de cohesió social per evitar l’exclusió social, la pobresa i la desigualtat.

Aquest acord té com a objectiu una major i millor coordinació de les diferents polítiques municipals que incideixen sobre el desenvolupament econòmic, la competitivitat empresarial i l’ocupabilitat dels treballadors, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables del nostre territori i amb majors dificultats per accedir a una feina. Aquestes accions s’associen també a l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de Nacions Unides.

En relació amb l’impuls de la reactivació econòmica vinculada a una economia més sostenible, el Pacte local per l’ocupació i el desenvolupament econòmic és un dels participants i impulsors del Pacte de ciutat per a la reactivació socioeconòmica i per minimitzar els efectes negatius de la crisi sanitària en els sectors i col·lectius més afectats que se presentarà dilluns vinent.

Des de la signatura del primer Pacte local per l’ocupació, fa gairebé vint anys, aquesta iniciativa demostra la seva vigència com a exemple d’espai de diàleg i de concertació social, dedicat a fomentar una ocupació digna i una activitat econòmica de qualitat.

D’altra banda, el Ple també ha donat suport a renovar el conveni entre l’Oficina d’Habitatge de Catalunya i l’Oficina Local d’Habitatge de L’Hospitalet per a la tramitació dels ajuts al lloguer, mitjançant adjudicació directa, a les persones arrendatàries d’habitatge habitual, que com a conseqüència de l’impacte econòmic i social de la Covid-19, tinguin problemes transitoris per atendre el pagament parcial o total del lloguer.

 

Lectura de dues declaracions institucionals

A l’inici del Ple ha tingut lloc la lectura de dues declaracions institucional: la primera, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i, la segona, per reclamar un paper actiu dels municipis en l’assignació i gestió dels fons europeus de recuperació Next Generation EU.

El primer text recull que si bé és cert que el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort, el confinament ha afavorit que qui volia exercir el control sobre dones i nenes ho tingués més fàcil que mai. També en el món virtual, les ciberviolències, com ara el control o l’assetjament a través d’aplicacions i xarxes socials o el sexpreading, han pres rellevància en la situació de confinament i han permès als agressors controlar i assetjar les seves víctimes, dones, joves i nenes, sense necessitat de conviure amb elles.

El segon text sol·licita al Govern d’Espanya un espai permanent de representació del municipalisme en la Conferència Sectorial de Fons Europeus que es reactivarà amb les Comunitats i Ciutats Autònomes i una assignació directa dels Fons Europeus assignats al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que no passi per la tutela de les Comunitats Autònomes.

 

Medalla d’Honor per a Núria Espert i distincions per a la Guàrdia Urbana

El Ple de l’Ajuntament de L’Hospitalet ha aprovat per unanimitat atorgar la Medalla d’Honor de L’Hospitalet en la categoria d’or a Núria Espert i Romero, per tota una vida dedicada al teatre i a la transmissió de la cultura, així com per una trajectòria professional plena d’èxits nacionals i internacionals. La consideració social i institucional de Núria Espert i Romero com “la gran dama del teatre”, és l’exemple que millor resumeix el paper que la seva figura ha tingut i té en l’àmbit cultural d’aquí i d’arreu del món. El lliurament d’aquest títol es durà a terme en un acte públic quan les condicions sanitàries ho permetin.

Núria Espert i Romero va néixer l’11 de juny de 1935 al barri de Santa Eulàlia de L’Hospitalet. Va començar al teatre amb només 13 anys, a la Companyia Titular Infantil del Teatre Romea, i poc temps després va obtenir el seu primer èxit amb la representació de Medea al Teatre Grec de Barcelona. Des dels seus inicis i durant més de 71 anys no ha deixat d’actuar. La seva actuació més recent ha estat la representació de Romancero gitano, el passat mes de gener al teatre que la va veure debutar.

El Ple ha donat el seu suport unànime a la concessió de les medalles de distinció professional a 14 membres de la Guàrdia Urbana: un inspector, un sergent, dos caporals i deu agents, per la seva trajectòria professional i actitud de constant superació durant els més de 20 anys que porten al cos. També es concedeix la medalla de la Guàrdia Urbana al caporal Daniel García Muñoz, per la seva intervenció en un intent de suïcidi on, posant en risc la pròpia integritat física, va aconseguir que la persona desistís de la seva intenció.

 

Mocions

A l’apartat de mocions, el Ple ha aprovat, a proposta del PSC, subscriure el compromís de L’Hospitalet amb la Carta de Ciutats Educadores. El text defensa que totes les persones tenen el dret de gaudir, en llibertat i igualtat, dels mitjans i oportunitats de formació, entreteniment i desenvolupament personal que la ciutat ofereix. També promou el dret a participar en la vida cultural de totes les persones, especialment dels col·lectius més vulnerables, com a via d’inclusió, i fomenta la proximitat i la cooperació entre generacions.

A proposta d’ERC tiren endavant tres textos, dos d’ells parcialment: el primer reclama al Govern de l’Estat l’aturada dels desnonaments, eliminant el requisit d’acreditació de vulnerabilitat sobrevinguda a la moratòria aprovada, així com la seva ampliació temporal, com a mínim fins que la situació d’emergència sanitària s’acabi; el segon, per impulsar i actualitzar el protocol d’actuació contra la violència de gènere, amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, i el tercer, per convocar en el termini de dos mesos de la Taula de la Mobilitat Sostenible de L’Hospitalet.

El Ple ha aprovat a iniciativa de Cs l’adopció urgent d’ajuts econòmics per als sectors econòmics més afectats pel tancament decretat pel Govern de la Generalitat, com ara la restauració i les empreses de serveis.

Finalment, a proposta de L’HECP-ECG, han tingut el vistiplau del Ple un pla extraordinari de suport al sector de la restauració, i s’ha aprovat parcialment una segona moció que té com a objectiu frenar la proliferació de les cases d’apostes.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400